Strømsparing

Det finnes gode måter å spare strøm på, noen gratis, andre som koster litt. Vi har satt opp tiltak du kan gjøre for å spare litt i ukene som kommer.

1. Bytt dusjhode.

En vanlig dusj bruker ca. 20 liter i minuttet. Hvis du dusjer i ti minutter, koster det deg ca. seks kroner (med en strømpris på 80 øre per kwh). En sparedusj halverer forbruket av varmtvann og dermed også prisen. En sparedusj koster ikke stort, bare sørg for at den er av god kvalitet. 

I en husholdning på fire som dusjer hjemme 250 ganger i året hver, koster dette 6.000 kroner. Med en halvering av kostnaden sparer du 3.000 kroner.

2. Slå av lyset - og bytt pærer.

Funksjonelle lys, som står slått på mye, er det smart å bruke sparepærer. De er en del dyrere, men varer fire ganger lenger - og bruker bare en femtedel av strømmen. Til bruk i for eksempel utelamper er det smart å installere dette.

NB! Ikke kast sparepærer i søpla - de inneholder miljøgifter, og kan være direkte skadelig. Leverer som returavfall i butikkene som selger slike pærer. 

3. Kutt ned på bruk av tørketrommel og tørkeskap.

4. Fyll oppvaskmaskin og vaskemaskin helt opp.

5. Velg energieffektive elektriske apparater (merket A). 

Naturlig nok er det mest å spare på å velge hvitevarer i de aller høyeste energiklassene; et A++ merket kjøleskap bruker omtrent 20 prosent mindre strøm enn et kjøleskap merket A+, 40 prosent mindre strøm enn et kjøleskap merket med A, 55 prosent mindre enn et kjøleskap som er B-merket, 65 prosent mindre enn C, 70 prosent mindre enn D og 72 prosent mindre enn et kjøleskap i klasse D.

6. Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt. 

Når du skal lufte skal ikke vinduene stå litt oppe hele tiden. Det er mye bedre å lufte kort og effektivt. Noen minutter på vidt gap er bra. Du slipper ikke ut på langt nær så mye varme når du lufter på denne måten. Hvor mye du sparer, er helt avhengig av luftevanene dine. Er det dårlige, kan du spare 1.000 kroner i året.

Montér termostat for styring av romoppvarmingen og tidsur for nattsenking av temperaturen.

7. Installer varmepumpe. 

Med en luft til luft-varmepumpe får du omtrent tre ganger så mye varme ut av strømmen som du får med en panelovn. Det fins også andre typer varmepumper som er enda mer effektive.

8. Hold innetemperaturen på 19-22 grader.

For hver grad du senker temperaturen, sparer du ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Du kan kanskje senke innetemperaturen en grad eller to uten at du merker det. Klarer du det, sparer du ca 10 prosent. Med utgangspunkt i vårt eksempel blir det 1.450 kroner per år i sparte strømutgifter.

Bruk lavenergipærer ute, i kalde rom og på vanskelig tilgjengelige steder.

9. Fyr med ved! 

For å unngå lokal forurensing er det viktig at du fyrer riktig. Bruk tørr ved og sørg for god trekk. Med en moderne, rentbrennende vedovn blir det mindre skadelige utslipp og du kan få så mye som 25 prosent mer varme ut av hver vedkubbe

10. Bruk alltid tidsur når du bruker motorvarmer.

En motorvarmer trenger ikke stå på mer enn maks 2 timer.

11. Skru av TV'en og andre elektriske apparater helt når de ikke er i bruk.

Husk at apparatene trekker strøm når de står i standby-modus. Kjøp gjerne en stikkontakt/forgrener med av og på-bryter for å gjøre det enklere å skru apparater helt av.

12. Vurder etterisolering av dårlig isolerte eller uisolerte hus.

Gode grunner til å etterisolere: 

  • Du reduserer husets varmetap og energibruk.

  • Du får bedre inneklima og økt bokomfort.

  • Du kan kombinere etterisolering av yttervegger med modernisering av boligen.

  • Huset kan få bedre energimerke, som igjen kan øke boligens verdi.

13. Tett vinduene! 

Å montere tettelister i vinduer vil sørge for mindre varmetap. Tommelfingerregelen er at det koster like mye å tette et vindu som det du sparer på et år. Fra år to er dermed innsparingen din ca. 50 kroner per vindu.

Kilde: Enova, Dinside, Framtiden.no.


Vil du vite mer om strømsparing?

Sjekk ut Enovas nettsider, der finner du mye informasjon om både små og store tiltak for å spare strøm. Der finner du også informasjon om støtteordninger. Lykke til med strømsparingen!

Gasta Design