Ny studie: Verdens isbreer krymper mye fortere enn tidligere anslått

KILDE: NRK

Rundt 369 milliarder tonn med snø og is forsvinner som smeltevann hvert år fra verdens isbreer. De smelter nå 18 prosent raskere enn forskerne trodde for seks år siden.

Isbreen Perito Moreno i Patagonia i Argentina kalver. Nå viser det seg i en ny undersøkelse at isbreene krymper raskere enn vi har trodd tidligere.  FOTO: NATACHA PISARENKO / SCANPIX/AP

Isbreen Perito Moreno i Patagonia i Argentina kalver. Nå viser det seg i en ny undersøkelse at isbreene krymper raskere enn vi har trodd tidligere.

FOTO: NATACHA PISARENKO / SCANPIX/AP

Det er en fersk rapport som er gjengitt i det vitenskapelige tidsskriftet Nature som viser denne dystre oversikten.

Det er en verdensomspennende undersøkelse der breer og iskapper i alle verdens hjørner er studert.

– Tydelige klimaendringer

– I løpet av 30 år har nesten alle områder begynt å miste masse rundt samme tid. Det er helt tydelige klimaendringer, sier rapportforfatter Michael Zemp, som også leder World Glacier Monitoring Service ved University of Zürich.

Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard.  FOTO: ARE FØLI / NTB SCANPIX

Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard.

FOTO: ARE FØLI / NTB SCANPIX

Denne omfattende målingen av isbreer globalt har avdekket at tusenvis av isbreer krymper 18 prosent fortere enn et internasjonalt panel anslo i 2013.

– Studien som er gjort av blant andre Michael Zemp er en grundig studie. Det er en av få studier som setter sammen data fra alle regionene i verden, unntatt Grønland og Antarktis, sier professor Jon Ove Methlie Hagen ved Universitetet i Oslo.

Han er en av de mest anerkjente norske forskerne innen isbreforskning er, og jobber ved UiOs seksjon for naturgeografi og hydrologi.

– Smeltingen fra de små breene og iskappene som studien omfatter, bidrar til rundt en tredel av den totale smeltingen inn til verdenshavene, sier professor Hagen til NRK.

Gasta Design