Kronprins Haakon: – Én kabel til Tyskland er ikke nok

Kilde: Europower

Kronprins Haakon uttaler seg om både elbiler, vannkraft, solenergi og vindkraft i intervjuet med Der Spiegel. Foto: Linda Næsfeldt

Kronprins Haakon uttaler seg om både elbiler, vannkraft, solenergi og vindkraft i intervjuet med Der Spiegel. Foto: Linda Næsfeldt

Kronprinsen uttaler seg om norsk energipolitikk til det tyske magasinet Der Spiegel. Der tar han til orde for flere kabler mellom Norge og Tyskland.


Kronprinsen uttaler seg i utgangspunktet ikke om politiske saker, og også i dette intervjuet understreker han at han ikke har en politisk rolle. Kronprinsen går likevel langt når han kommenterer utenlandskabler.

Intervjuet er gjengitt på engelsk i nettutgaven, og Dagens Næringsliv var første norske medium som omtalte saken.

Der Spiegel viser til at Norge produserer mer strøm enn landet forbruker, og spør hva kronprinsen tenker om at Norge kan få rollen som Europas batteri.

– Det er definitivt et perspektiv. Tyskland og Norge samarbeider allerede. En kabel under Nordsjøen er i ferd med å koble landene sammen. Hensikten er å transportere grønn strøm på tvers av grensene. Når Tyskland har mye vindkraft og solenergi, kan vi importere energi til Norge og lagre mer vann i magasinene våre. I situasjoner der Tyskland har for lite vind og sol, kan de bruke av vår vannkraft. Én kabel er ikke nok, men det er en start, sier kronprinsen i intervjuet.


Har kjørt elbil i 15 år

Mens andre tilknyttet kongefamilien er opptatt av å snu atomer, vil altså kronprinsen sende flere elektroner til utlandet.

– Norge er velsignet med store fornybare ressurser. Den norske industrialiseringen begynte med vannkraft. Norske selskaper investerer og utvikler også solenergi. Det blir investert i vindkraft, og det ble brukt betydelige ressurser på å utvikle offshore-vindkraft. Enn så lenge er vindkraft til havs relativt dyrt sammenlignet med alternativene, men vi håper at dette vil forandre seg, sier han.

I intervjuet forteller han at han har kjørt elbil i 15 år, og gir uttrykk for at de norske elbil-virkemidlene er veldig bra.


Dobbeltmoralen

Der Spiegel konfronterer han også med det dobbeltmoralistiske (double standard) i at Norge profileres som et land opptatt av fornybar energi, samtidig som vi tjener oss rike på oljen. Kronprinsen unngår å svare på det spørsmålet:

– Regjeringens holdning er at vi ønsker at det skal skje et grønt skifte. Personlig synes jeg det er fantastisk at vindkraft og solenergi har blitt konkurransedyktig de siste årene. I mange tilfeller er solenergi billigere enn kullproduksjon. Vi har kommet til det punktet der prisene hjelper oss. Jeg er overbevist om at vendepunktet vil komme. Men det burde skjedd mye tidligere, det ville ha vært bedre for verden, sier kronprins Haakon.

Gasta Design