Beregner solenergien

Kilde: Europower

Kilde: Europower

En ny nettjeneste ble lansert fredag. Her får du vite hvor mye solenergi du kan produsere på hustaket ditt, og hvor mye det vil koste. Areal, takvinkel, retning på taket og værforhold er med i beregningen.

Tjenesten heter solkart.no, og er lansert av Fredrikstad-firmaet Solcellespesialisten. Europower har tidligere skrevet om en lignende tjeneste fra Google i USA, og nå er altså en tilsvarende tjeneste tilgjengelig i Norge.

Ved å taste inn adressen på boligen din eller et forretningsbygg, får du umiddelbart vite hvor stort anlegg du kan installere og hvor mye strøm dette vil produsere. Du får samtidig vite hva du må betale, både med og uten installasjon.

Dette er beregnet ut i fra geografisk beliggenhet, takvinkel, retning på taket og hvor høyt huset er. Dette er koblet sammen med lokale værdata.

Jeg sjekker min egen bolig i Oslo, og får vite at taket mitt er middels velegnet for solceller. Det vil kunne produsere 2540 kWh årlig med et 3 kWp-anlegg.  For å beregne kostnader må jeg oppgi hva slags taktekking jeg har, for eksempel takstein eller takpapp.

Med dette på plass får jeg vite at utstyret vil koste 29.815 kroner, og ferdig installert vil anlegget koste 45.387 kroner. Støtte fra Enøk-fondet er tatt med i regnestykket. Prisen per kWh vil være 42 øre regnet over en 30-års periode. All den informasjonen kommer i løpet av noen sekunder.

Fra to timer til sekunder

Mannen bak er Carl Christian Strømberg, eier og daglig leder av Solcellespesialisten. Han forteller at bedriften daglig mottar mellom 20 og 40 henvendelser fra folk som er interessert å få vite hva det vil koste å montere solceller, og hvor mye penger de kan spare.

– Tidligere tok det oss to timer å gjøre beregningene for hvert enkelt hustak. Nå kan alle gjøre beregningen selv i løpet av noen sekunder, sier Strømberg.

Han forteller at i fjor måtte de avvise over 3000 potensielle kunder som gjerne ville ha beregning for sitt tak.

– Vårt problem har vært at kun én av 30 vi gjør beregninger for, bestemmer seg for å kjøpe. De aller fleste vil bare sjekke ut muligheten, sier han.

Han har laget den nye nettjenesten selv. Etter å ha kjøpt grunndata fra Kartverket, satt denne sammen med informasjon fra andre databaser, skrev han 4000 kodelinjer for å få det til å fungere.

– Hensikten er å få folk til å bli mer interessert i solenergi, sier han.

– Det er vel ikke hele hensikten?

– Nei, det er jo et redskap for å selge våre produkter og tjenester også, sier han.

I kostnadsberegningen er frakt og reisekostnader til installatørene tatt med.

– Det er beregnet helt ned til hotellkostnadene våre, forteller Strømberg.

Skyggeberegning

Googles tjeneste beregner skyggekast fra bygninger og trær i nærheten. Dette er basert på bildedatabase de har fra alle gater og veier. Skyggeberegning er foreløpig ikke med i solkart.no.

– Dette er versjon 1.0, og den kom på nett i dag. Grunndata til denne versjonen koster rundt 300.000 kroner i året. Hvis vi ser at dette er vellykket og interesse for, lager vi en 2.0-versjon. Da kjøper vi tilgang til flere databaser og tar med lokale skyggeberegninger basert på 3D-bilder. Vi har allerede med skyggeberegninger for landskapsmessige forhold som fjell og lignende, og ut i fra den informasjonen vi allerede har, kan vi beregne skygger fra andre bygninger. Denne funksjonen er ikke helt på plass ennå, men det kommer, sier Strømberg.

– Før eller siden kommer Googles tjeneste til Norge. Tror du at du vil matche dem på teknisk innhold?

– Ja, de baserer jo sin tjeneste på samme kartdata som oss. Det er ikke noe hokus pokus dette. Jeg har sett på løsningen deres, og den er ikke særlig fancy, sier Strømberg.

Har ambisjoner om å vokse

Solkraft.no kommer til å være gratis å bruke, også for Solcellespesialistens konkurrenter.

– Det må de gjerne gjøre. Hvis det kommer en ordre fra et område med en annen forhandler, vil i praksis hele ordren bli overført til han mens vi tar et formidlingsgebyr, sier Strømberg.

Han anslår at Solcellespesialisten per i dag har mellom 40 og 60 prosent av det totale solcelle-markedet i Norge, og 80 prosent av privatmarkedet.

– Vårt mål er å bli mer og mer leverandør. I dag har vi installasjon også, men det er fordi vi må gjøre det siden markedet er så lite. Etter hvert som vi utvikler oss til å bli en større leverandør, vil bedrifter som handler gjennom oss få legge solkartet inn på sine nettsider, sier Strømberg.

45.000 kroner for 42 øre

Så var det dette med lønnsomheten. Det er neppe tilfeldig at kun én av 30 kunder velger å investere etter å ha sett kostnadene.  Beregningen viser at undertegnede kan produsere strøm på taket for 42 øre/kWh. Gjennomsnittlig spotpris i 2015 var 18 øre/kWh.

– Da er det ikke særlig fristende å betale 45.000 kroner for solceller, Strømberg?

– Ser man på nedbetalingstiden er det ikke imponerende i det hele tatt, men sparer penger gjør du. Inkludert moms, avgifter og nettleie betaler privatkunder gjerne mellom 70 og 100 øre/kWh for strømmen de kjøper. Det er dyrere enn 42 øre, sier han.

Strømberg mener regnestykket kommer til å bli bedre.

– Det største problemet nå er eurokursen. Det er en sabotasjefaktor. På tross av prisnedgangen på solceller, selger vi anleggene dyrere i år enn vi gjorde i fjor. På den annen side, nettleien går jo rett til værs. Nettleien gjør solenergi mer og mer gunstig, sier han.

Gasta Design